Castelul, prințesa și vinurile

Castelul, prințesa și vinurile

La 40 de km de Chisinău, aproape de granița cu Transnistria, se află satul Bulboaca. Un sat care mi s-a părut, la prima vedere, ca oricare altul. Dar după numai câțiva pași pe drumul pe care veneam de la Chișinău, pe partea dreaptă a drumului, am vazut înălțându-se acest castel care îți captează privirea prin arhitectura lui specială. (Am aflat mai târziu și că este una dintre cele mai importante capodopere arhitectonice din Republica Moldova!). Are un nume neobișnuit, Castel Mimi, și ascunde o istorie interesantă, cu o lungă tradiție în vinificație.

Ei bine, numele nu vine de la vreo domniță, așa cum am crezut eu în ignoranța mea, necitind nimic despre istoria locului, ci vine de la Constantin Mimi (1868-1935), fondatorul castelului și ultimul guvernator al Basarabiei în era Imperiului Rus. Conacul a fost construit între anii 1893-1901 și a fost gândit de la început ca un loc de produs vin, tocmai de aceea, Constantin Mimi a învățat despre arta producerii vinului la o școală din Montpellier, Franța. În drum spre casă, a adus cu el diferite soiuri de viță de vie, cum ar fi: Aligote, Pinot Gris, Traminer, Senso, Cabernet, Pinot Meunier, Noah. Producea vinuri în cantități mari și le vindea la Moscova, Odessa și Vladivostok. Vinurile lui Constantin Mimi au fost decorate de mai multe ori cu medalii de aur la începutul secolului al XX-lea, dar cel mai prestigios trofeu a fost o medalie de argint la Expoziția Internațională de la Torino, în 1911.

Din păcate, după 1940, în perioada sovietică, Castel Mimi a devenit proprietate de stat și povestea sa a fost trimisă uitării. Zidurile castelului au fost acoperite cu ipsos, așa că arăta ca orice altă clădire sovietică din acele vremuri. În beciurile castelului, când te uiți la tancurile de stabilizare a vinurilor (acum nefuncționale) te trec fiori și parcă te plasează în timp în perioada razboiului rece.

În 2011 a început cel mai ambițios proiect de restaurare din istoria Moldovei, iar după 6 ani, Castelul Mimi este una dintre cele mai importante atracții turistice din republica Moldova și este inclus în topul celor mai frumoase 15 capodopere arhitecturale din domeniul vinificației.

Pe lângă castel și cramă, care este dotată cu utilaje de ultimă generație, mai dețin un muzeu, o sală pentru evenimente private (prima clădire cu toți pereții din sticlă din Moldova), săli de degustare, restaurant, wine shop și, într-un viitor apropiat, vor avea și locuri de cazare. Nu în ultimul rând, va fi și un Wine SPA unde abia aștept să mă relaxez.

La capitolul pachete de degustare stau foarte bine, satisfac atât poftele curioșilor amatori cât si celor profesioniști sau pasionați în ale vinului. Ca prețuri se aliniază marilor crame europene, de exemplu degustarea aleasă de mine ˝connoisseur˝ a fost 50 de euro, aproape de prețul plătit la cramele Ornellaia sau Sassicaia in Toscana (60 euro). Pe lângă turul castelului, am avut o degustare de 3 vinuri medaliate și o selectie de brânzeturi locale.

Pinot Gris 2016 – este un vin care a luat medalie de argint la ˝Mundus Vini¨, una dintre cele mai importante competiții de vin din lume. Avand în vedere ca afara era foarte, foarte cald, dupa prima gură de vin rece, am văzut lumea cu alți ochi. Abundă în arome de citrice și miere de albine, este proaspăt, răcoritor, cu o aciditate bine integrată.

Malbec 2015 – Un vin elegant, demn de un castel, catifelat și echilibrat, care copleșește prin intensitatea și durata aromelor. Are nuanțe de prune uscate, zmeură și caramel, cu tanini domoli și rotunzi, tinut in baric frantuzesc 16 luni, de unde a și luat nota vanilata.

Cabernet Sauvignon 2012 – un vin cu personalitate, care are 2 medalii de aur: ˝Sakura˝ și ˝Mundus Vini˝. A stat 18 luni in baric franțuzesc care îi dă o trăsătură nobilă, are o culoare intensă de roșu-rubiniu și arome puternice la început de vișine, cireșe și ciocolată, cu un final mai condimentat, care te face să mai ridici paharul pentru încă o experiență senzorială greu de uitat.

Din punct de vedere al meniului de restaurant, nu au foarte multe preparate dar suficiente cât să satisfacă toate poftele. Încă mă mai gândesc cu poftă la deliciosul ˝Coq au vin˝, jumatate de cocoșel rumenit, aburit și imbăiat in Pinot Gris, acompaniat de legume și mirodenii.

Preț de câteva ore petrecute la castel, mi-am imaginat că sunt o prințesă și m-am lăsat răsfățată cu bucate alese și vinuri de poveste.

One Comment

  1. Felicitări Silvana pentru articol. Îmi place. Mai aștept și altele 🙂

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.