Cremeș (cremșnit) – de la tradiție, la reinterpretare

Cremeș (cremșnit) – de la tradiție, la reinterpretare

Alina de la Vinul.ro a venit luna trecută în vizită la mine și m-a provocat să gătesc un preparat specific românesc, reinterpretat. Mie una îmi plac dulciurile, așa că am ales o prăjitură cu care bunica, în copilăria mea, nu dădea greș.

Cremeș, sau cremșnit, cum i se zice la București, e o încântare: din foietajul fin și crocant, cu o cremă aromată de vanilie și presărat cu zahăr pudră iese un desert delicios. În varianta nouă am adăugat și fructe de pădure, care să-i ofere și vitamine, cu un plus de dulce-acrișor și un pic de aciditate pișcătoare la limbă.

De la tradițional, la modern:

Cremeș (cremșnit) reinterpretat

Ingrediente

  • Pentru foile crocante: 125 g unt • 250 g zahar • 100 ml lapte • 60 g făină • 125 g granule de migdale
  • Pentru cremă: 600 ml lapte • 1/2 baton de vanilie • 3 ouă • 60 g amidon alimentar • 200 g zahăr • un praf sare • 11 bucăți de zmeură proaspătă sau congelată.

Cum se fac foile

  1. Untul se topește, împreună cu zahărul, la bain-marie, iar după ce s-a topit se amestecă cu migdalele granule, făina și laptele, apoi se lasă la rece.
  2. Se încălzește cuptorul la 200 de grade. Pe o foaie de silicon sau hârtie de copt se așază cate o linguriță de compoziție (cam 3 porții pe foaie, la distanță una de cealaltă, ca să aibă loc unde să se întindă). Se țin la cuptor aproximativ 12-15 min. Se desprind cu o spatulă, după ce s-au răcit puțin.

Cum se face crema

  1. Într-o cratiță se încălzește cu atenție laptele, împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr și batonul de vanilie.
  2. Într-un bol se bat ouăle cu mixerul, împreună cu cantitatea de zahăr rămasă, cu amidonul și praful de sare (cât luăm între 2 degete).
  3. Când laptele începe să fiarbă, se ia de pe foc, se scoate batonul de vanilie și se adaugă treptat peste compoziția de ouă, timp în care se amestecă încontinuu compoziția.
  4. Se adaugă înapoi în cratiță și se fierbe la foc mic, amestecând continuu. După ce începe să se întarească, se oprește focul și se lasă la răcit.

Aranjare în farfurie (pentru că la bucătăria reinterpretată contează tare mult și aspectul):

Am ales să montez desertul pe o placă de ardezie, pentru că arată foarte bine și modern. Am pus crema într-un posh și am poșat puțină cremă pe farfurie, ca să stabilizez prima foaie, pe care am așezat-o deasupra. Peste ea se aranjează următoarele straturi: punem câteva bucăți de zmeură, la distanță una de alta, dar mai central, nu ne ducem spre margini. Apoi umplem spațiile rămase cu cremă. Se repetă operațiunea și cu a doua foaie. După ce am așezat a treia foaie, se pune puțină crema în centru, iar peste cremă adăugăm o zmeură. Se ornează la alegere  cu fructe, zahăr pudră și frunze de mentă.

Iar așa arată cremeșul tradițional, pe care l-am pregătit cu aceeași ocazie:

Credit foto: Alina Miron, fotohoreca.ro

Articolul întreg despre cum am gândit și preparat această rețetă este publicat pe vinul.ro și îl găsiți aici.

2 Comments

  1. Felicitari pentru povestile de retete cu care sigur ne vei delecta😘

  2. Ce bine ca ai scris reteta asta. Multumesc! Iubesc dulcele asta dar nu-l gasesc fain facut peste tot. Abia astept sa incep sa-l prepar chiar eu si voi incerca reteta ta cat mai curand. Am incredere maxima in tine. P.S.: Felicitari pentru blog! Abia astept urmatoarele postari.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.