I´m LOVIN´it!

I´m LOVIN´it!

Abia așteptam momentul în care se va deschide. De fiecare dată când treceam să văd în ce stadiu mai este, Cosmin avea pregătit câte un pahar rece de cava sau vin alb, pentru unul, doi, trei prieteni care îl vizitau.

Pe Cosmin l-am cunoscut cu paharul de vin în mână, pe la evenimentele organizate în jurul vinurilor. Din pasiune pentru vin, după ce a studiat nivelul 2 de WSET, a decis să-și urmeze visul. Acest vis se numește Lovin´, și este un wine bar în zona Floreasca, nu foarte mare dar nici foarte mic, totuși suficient de încăpător pentru peste 800 de etichete de vin.

  1. Ce caută un constructor în lumea vinului?

Sunt undeva intre o trăire hedonistă de a bea vin, plăcerea de a discuta cu oamenii strânși in jurul unei stcile de vin, dorința de a descoperi în fiecare sticlă desfacută lucruri noi, cultivarea gustului, fuga de monotonie. Pe undeva se aseamnă ca și idee: unicitatea… așa cum fiecare sticlă de vin diferă de cealaltă, așa și fiecare proiect, constructiv vorbind, diferă unul de celălat.

  1. Cum ți-a venit ideea de a-ți face un wine bar?

Ideea nu am văzut-o ca pe un bussiness, și nu cred că o sa fie intr-o primă fază. Am fost in multe baruri de gen in România și Europa. Apoape de fiecare dată mi-a plăcut și am regăsit o atmosferă interioară caldă, pietenoasă, modul cum oamenii discută și trăiesc fiecare sticlă desfăcută, modul cum relaționează în fața unui pahar de vin bun. Îmi place să vorbesc despre vin, îmi place să dau idei și sfaturi oamenilor mai mult sau mai puțin inițiați, atât cât pot și mă pricep, care caută o sticlă de vin pe gustul lor. Îmi place ușurința cu care o sticlă de vin reușește să lege prietenii  și relații frumoase.

  1. Cum îți alegi etichetele?

În primul rând încerc să acopăr cat mai bine zone și regiuni viticole, metode de vinificare și soiuri de struguri existente, apoi încerc să țin cont și de preferințele oamenilor și nu în ultimul rând, dar foarte important, condițiile comerciale.

  1. Ai preferințe? (zone/ soiuri/ prețuri)

Bineînțeles, ca orice iubitor de vinuri, cred că toți avem preferințe. Imi plac vinurile roșii din zone cu climă temperată și caldă (cupajele din Bordeaux, Toscana, Rioja si Ribera del Duero). Vinurile albe și minerale din zonele reci, nu sunt un fan al vinurilor rose.

  1. Ce părere ai despre șpriț?

Șprițul a apărut acum mai bine de 100 de ani, pe vremea când se făceau vinuri proaste. Singura metodă de a bea un vin prost era să îl dregi cu sifon. În zilele noastre se găsesc vinuri bune și nu cred ca mai face obiectul o astfel de “mezalianță” de conjunctură. Insă nu pot să trec cu vederea că, în zilele toride de vară, nu aș bea un vin alb cu 13 % alcool oricât de bun și de bine răcit ar fi.  Astfel, în zilele noastre, șprițul se bea în țări calde, din Portugalia până în România, trecând prin Viena și Budapesta. Ca o conluzie, prefer oricând un vin frizzant sau spumant, cu un grad alcoolic de maxim 11,5% -12 % și cu o bună aciditate, în detrimentul sprițului.

  1. Care-i ponderea vinurilor românești față de vinurile internaționale în wine bar-ul tău?

Nu am făcut o socoteală exactă, dat fiind că încă ne actualizăm și imbunătățim portofoliul de vinuri și furniozori. În timpul scurt ce a trecut de la deschidere, estimez că sunt apoximativ 50% – 50%.

  1. Cât de mult influențează recomandarea voastră decizia de cumparare a clienților?

Am identificat în timpul scurt scurs de la dechidere mai multe tipuri de clienți. Există clienți ocazionali, care cumpără vinuri pentru diverse tipuri de cadouri și ocazii, sunt clienți mai puțin cunoscători dar care vor să învețe, să afle și să testeze gusturi, soiuri și tipuri de vinificație, sunt clienți străini din afara țării cărora le recomandăm în principal soiuri românești sau cupaje și asamblaje care sa aibă în componența lor soiuri românești, și nu în ultimul rând sunt clienți cunoscători, discutăm cu fiecare în parte ce i-ar interesa și unde putem, dăm sfaturi și recomandari. Ca o concluzie, în toate aceste cazuri, recomandarea noastră infuențează în foarte mare masură decizia clientului.  Mă bucură mult atunci când ni se cere o parere sau un sfat, legat de alegera vinului, de servirea acestiua și chiar de asocierea cu o mancare anume.

  1. Cum ai poziționa vinurile românești față de vinurile internaționale?

Vinurile românești sunt an de an din ce in ce mai bune. O dată cu cramele noi și cu tehnologii moderne, au aparut noi stiluri de vinificare moderne, având ca singur scop calitatea și eficiența. Este însă foarte greu să te “lupți” cu cramele ce au o întreagă istorie în spate, din țari cu mare tradiție în vinificație (Franța, Spania, Italia) sau țări care sunt mai recente in lumea vinului (Chile, Argentina, Africa de Sud). Sunt crame românești care au înțeles că poți concura pe această piață numai prin calitate și prețuri concurențiale, însă nu pot să nu remarc că, în ultimii ani, au apărut și crame noi cu prețuri prohibitive dar cu o calitate medie a vinului.

  1. Ai da vreun sfat producătorilor români de vin?

Ar fi multe de spus pe aici si s-a mai discutat și în presa scrisă, pe bloguri de specialitate și chiar pe grupuri pe Facebook. Am mai discutat și eu cu câțiva dintre aceștia care au fost interesați de părerea mea și am mai oferit câteva sfaturi. Aș putea enumera cateva: calitatea brandingului, calitatea dopurilor, a sticlelor, a etichetelor, a capișoanelor, comunicarea, lansarea haotică și aproape obscură a unor produse noi, prezența la târguri și expoziții. Și ca un sfat general, să încerce să planteze mai multe soiuri românești sau soiuri mai puțin cunoscute la noi (in Ungaria exista Tannat, Sangrantino, Blaufränkisch, în Bulgaria Malbec, Cinsaut, Grenache, in Moldova Malbec, Saperavi, Albariño și Tempranillo).

  1. Daca vin acum la tine acasă, ce vinuri găsesc?

La mine acasă evident că o sa gasești vinurile care îmi plac mie. Am vinuri de 25 de lei dar am și vinuri de câteva sute de euro, am vinuri de consum curent, am vinuri care mai trebuie învechite pentru a ajunge la o maturitate optimă, am vinuri care trebuie savurate împreună cu prietenii, am vinuri din toate zonele bune ale lumii. Am aproximativ 200 de sticle din care imi este usor să aleg, in funcție de mâncare, perioadă a zilei sau stare de spirit.

La Lovin´, dacă vrei un vin, intreabă de Cosmin…I´m all in 🙂

Urmariti evenimentele Lovin pe pagina de facebook: Lovin´ Winebar & Bistro

Pentru rezervări sunați la: 021 795 0246

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.