Vin[o] la MȚR – Târg de vinuri și zâmbete

Vin[o] la MȚR – Târg de vinuri și zâmbete

Ah, ce aromat este! Ce buchet senzațional, a fost un an bun! Și ce bine acompaniază tocănița din fructe de mare. “

Mi-a fost tare dor să aud aceste cuvinte…Și, judecând după numărul mare de participanți la Târgul de Vinuri VIN(O) la MȚR cred că nu numai mie. 😉 A fost cel mai așteptat eveniment din HoReCa de la începutului acestei veri (3-6 iunie 2021) și primul, după o lungă perioadă de absență, în care mai toți am degustat vinurile în mediul online de acasă sau pe terase. Și mi-a fost cu atât mai drag cu cât s-a desfășurat în curtea primitoare a Muzeului Țăranului Român.

Aproape că nici nu știu ce să vă povestesc mai întâi: a fost un weekend plin de zâmbete, de clinchet de pahare, de sfârâit de ulei în tigaie, de soare și de ploi, de oameni dragi pe care m-am bucurat nespus să îi revăd. O atmosferă destinsă, jovială, cu spumante și… discuții spumoase, căci vinul reușește întotdeauna să dezlege limbile. Am degustat vinuri ale celor mai cunoscute crame, dar am remarcat și prezența unora noi, pe care abia aștept să le cunosc mai îndeaproape și să vi le prezint. Și mi-am luat rolul de gazdă foarte în serios, așa că am pregătit, alături de colegii mei de la restaurantul La Mama, delicioasele noastre midii în sos de vin alb sau sos roșu și mult-râvnita tocăniță din creveți (da, să știți ca am vândut-o cu listă de așteptare 😉). Bonus: l-am avut alături și pe Mahu la tigaiecu faimoasele omlete ce îi poartă semnătura.

Cum era și firesc, mi-am salutat cunoscuții de la producătorii prezenți: Cotnari, Jidvei, Villa Vinèa, Vincon, Histria, și am depănat povești însoțite de licori înmiresmate.

Ce producători și ce vinuri m-au surprins în mod plăcut? 

O să încep cu Casa de Vinuri Cotnari, un adevărat ambasador al României în lume. Cotnari este, de altfel, și singura podgorie ce păstrează doar soiuri autohtone cultivate și înainte de invazia filoxerei.  Aici găsim binecunoscuta Grasă, Frâncușa cu aroma ei delicată, ambele specifice locului, dar și Busuioaca de Bohotin, Tămâioasa românească sau Feteasca Albă. Și de bună seamă spumantele din Gama Colocviu (Tămâioasa, Busuioaca, Grasa, Feteasca Albă și Neagră)! Parfumate, proaspete, delicate și nu atât de intense ca vinurile liniștite. Parcă special create pentru mine (cred că cineva acolo la Cotnari știe că eu ador periplurile eno-gastronomice), astfel încât să pot călători într-o singură zi deopotrivă la Praga, Viena, Veneția și Barcelona. 😊 Nouă, la La Mama, ne-au plăcut atât de mult spumantele de la Cotnari, încât am ales ca unul dintre ele, Frâncușa, soi autentic românesc, să facă parte din familia vinurilor marca proprie La Mama: spumantul Răsfăț, versatil și cu bule ce oferă satisfacții gustative nebănuite.  

Să vă mai spun ceva: dacă sunteți în căutarea unui cadou special pentru un prieten care apreciază vinul, cei de la Cotnari au pregătit piese de colecție, de vinotecă, învechite vreme de decenii la sticlă. Am avut privilegiul să degust un vin de excepție: Grasă de Cotnari din anul 2000 și nu găsesc suficiente cuvinte în care să îl descriu așa cum se cuvine: de culoarea ambrei, corpolent și cu o dulceață de zahăr ars. Aromele copilăriei mele…Le voi aduce pe toate împreună în weekendul următor la un eveniment special găzduit de La Mama MȚR pe care îl pregătesc alături de Casa de Vinuri Cotnari: “Bucate unicate și vinuri alese“.  

Călătoria mea enologică la Târgul de Vinuri a continuat la standul Villa Vinèa, o cramă situată pe Târnava Mică, în județul Mureș, care ne propune vinuri cu un terroir și o mineralitate puternice, rafinate, savuroase și inovative. Heiner Oberrauch, proprietarul Villa Vinea spunea că dealurile de aici îi amintesc de Toscana, și, recunosc că și mie…

Am așteptat cu nerăbdare degustarea de Cuvée Celést Spumant Brut 2016, ne-am amuzat pe seama dopului buclucaș care a prelungit tensiunea momentului, dar apoi…ce surpriză plăcută! Spumantul din Pinot Noir, Riesling de Rin și Chardonnay te învăluie cu perlajul său fin și persistent: un vin elegant, rafinat, de sărbătoare, pe care să îl savurezi alături de cei dragi. Vouă, cititorilor blogului meu, o să vă spun în secret că delicioasele vinuri ale acestei crame se regăsesc sub marcă proprie în magazinul de suveniruri al Muzeul Țăranului Român, așa că profitați de ocazie și veniți să le degustați!

Mi-am propus ca de fiecare data să vă recomand și un producător nou care promite să impresioneze prin vinurile sale. Am ales la acest târg ENOCRAMA, o afacere de familie a fraților Hartolomei, care ne propun o nouă generație de vinuri, prin reinterpretarea calității și amprenta culturii de business sustenabil. Vinurile au aroma strugurilor din sudul Moldovei, din zona Vrancea și am simțit, de la prima degustare, că am fost purtată până la lună și inapoi😊. Asta pentru că vinurile au un nume atât de sugestiv: BOB DE LUNĂ.  Am început cu un Muscat Ottonel cu arome și note intense de trandafir și iasomie (cred că aș fi putut sa beau mai mult, dar eram dornică să încerc si alte soiuri), am continuat cu un Chardonnay mai corpolent, cu un post-gust persistent și, din vinurile roșii, am încercat o Băbească Neagră, soi cu tradiție, autohton, despre care legenda spune că și-a primit numele de la însuși Ștefan cel Mare. Excelentă alegere: l-am descoperit proaspăt, vioi și cu pronunțate tonuri florale. Cred că o să îl aleg să acompanieze un desert cu muuulta ciocolată. Voi reveni cu siguranță cu un articol mai amplu despre vinurile acestei podgorii, pentru că simt că avem multe lucruri interesante de aflat chiar de la frații Hortolomei.

Până atunci, pe curând. Cin-cin!     

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.