Gourmetteria Sapori, adevăratul gust Italian

Gourmetteria Sapori, adevăratul gust Italian

Îl mai țineți minte pe Ratatouille, simpaticul șoricel a cărui ambiție era să devină maestru bucătar? Ei bine, nu mă gândeam că semăn cu el 😊, însă când am ajuns la Iași la Gourmetteria Sapori, mi-a venit în minte o imagine cu Ratatouille ținând în brațe prețioasa lui felie de parmigiano.

Ba chiar m-am simțit asemenea unui șoricel printre rafturile pline cu specialități gourmet italienești dar și autohtone: mortadella, mozzarella filone, stracchino, salame rosa, prosciutto, pecorino con pistacchio, măsline, vinuri, ulei de măsline și muuulte altele.

În afara acestora, in gourmetteria din Iași din incinta Centrului Comercial Carrefour Felicia, se aflau și Eliza și Ștefan Durac, a căror poveste de succes eram nerăbdătoare să o aflu.  Eliza a fost timp de 10 ani corporatistă, fiind director într-o bancă, în vreme ce Ștefan a fost general manager la o fabrică de mobilier din lemn masiv. Până când, la un moment dat, pasiunea care îi mâna a devenit atât de puternică încât viața lor a luat o cu totul o altă întorsătură. Așa s-a născut o poveste de succes, inspirată de dragostea pentru gastronomia italiană, dar și de glasul sângelui. Străbunicul matern al Elizei era italian și se numea Giovanni Marco Aitta De Cecco.

„A fost zugrav/mozaicar priceput – povestește Eliza-. A pictat biserica din Potlogi în timpul primului război mondial. A cunoscut-o pe străbunica mea și s-a îndrăgostit. A fost ulterior chemat pe front și apoi declarat decedat. Străbunica mea rămăsese însărcinată cu el, iar greutățile vremii au forțat-o să se căsătorească cu un alt bărbat care s-a dovedit, la rândul lui, un om minunat. Când s-a terminat războiul, De Cecco s-a întors la străbunica mea și a aflat că se măritase și avea deja un băiat. L-au crescut împreună, dar, după o perioadă, italianul s-a întors în Udine. Înainte de a pleca a pictat casa bunicului meu din Copou.”

Am înțeles atunci că Eliza simte și trăiește italienește prin toți porii. Și totuși, de la dragostea fără de sfârșit petru Bel Paese și până la antreprenoriat în domeniul HoReCa e drum lung. Am vrut să aflu CUM l-au străbătut Eliza și Ștefan.

În una dintre vacanțele petrecute în Puglia, la un restaurant, ni s-a recomandat un ulei de măsline excepțional. A fost dragoste la prima “degustare” și așa ne-a venit ideea de a aduce și în România acest elixir. Am început să ne documentăm, să mergem la târgurile de profil, să vizităm producători de ulei de măsline, să le ascultăm poveștile, să le vizităm livezile, să filmăm tot procesul tehnologic, să stăm la masă cu ei și să înțelegem povestea uleiului, să degustăm foarte multe soiuri de măsline și de uleiuri extravirgine. Așa a luat naștere în anul 2013 povestea FeelOlio, când ne-am hotărât să deschidem primul magazin online cu produse aduse din Italia. Am început desigur cu uleiurile noastre preferate de măsline pe care le degustăm chiar noi și copiii noștria povestit Eliza.

În 2016 cuplul de antreprenori a deschis primul magazin fizic Gourmetteria Sapori, în Carrefour Felicia din Iași, iar în plină perioadă de pandemie a inaugurat și un al doilea în cartierul Păcurari.

În prezent, comercializează aproximativ 500 de produse, dintre care 40 de feluri de brânzeturi și 50 de preparate din carne, iar portofoliul s-a îmbogățit cu specialități gourmet din țara noastră și din Grecia. Am degustat o apetisantă Bresaola Sottofesa de vită, cârnați de vită subțiri și picanți afumați de la Fabrica de Fum, Mortadella Artigianale cu fistic, Porchetta al Forno, și, evident, Prosciutto Crudo, celebra șuncă italienească, despre care localnicii spun că are ca ingrediente doar carnea de porc, sarea de mare și vremea. Cele câteva felii subțiri cu textura lor mătăsoasă, savurate pe îndelete, așa cum se cuvine, m-au purtat cu gândul la faimosul prosciutto con melone.

Festinul culinar a continuat cu brânzeturi – și aveți de unde alege, vă asigur: de la stracchino, moale, proaspătă și cremoasă, mozzarella filone, burrata pufoasă și delicată, la specialități din lapte de capră, feta grecească, ori brânzeturi tari: pecorino de oaie cu aromă de fructe uscate prăjite și gust puternic, gouda, Gorgonzola cu mucegai albastru  ori vestitul parmigiano – știți, cel care m-a făcut să mă simt asemenea șoricelului Rattatouille. 😊 Și să tânjesc după apetisantele platouri cu delicatese din Puglia, Sicilia, Toscana sau Liguria pe care FeelOlio le oferă la evenimentele de clasă, aducând Italia pe tavă la noi acasă.

Toate delicatesele le găsiți aici: Gourmetteria Sapori (feelolio.ro)

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.