Despre mine

Vouă nu vi se pare că hrana a devenit subiectul cel mai important pentru mulți, în ultimii ani?

Văd din ce în ce mai des oameni preocupați de a ieși la masă în oraș sau de găti preparate cu totul altfel, aparte, acasă, de cursuri culinare, de hrană sănătoasă, de istoria gastronomiei, de valoarea vinurilor… Și mai văd oameni (mai ales printre cei dragi mie) care, atunci când pleacă în excursii prin lume, primul lucru pe care vor să-l cunoască este identitatea eno-gastronomică a locului vizitat. Cum altfel ai putea să cunoști o țară dacă nu prin pasiunea ei pentru mâncare și prin tradițiile ei? Hrana și vinul înseamnă cultură, răbdare, istorie, natură, georgrafie.

M-am hotărât să te plimb prin toate aceste povești, rețete și lumi, pentru că am adunat destulă experiență în ultimii ani ca să îți pot fi ghid sau gazdă printre gusturi și istorii. Sunt Silvana, așadar. O ardeleanca din Cluj, stabilită in Bucuresti de 14 ani.

Încă din copilarie am fost înconjurată de gusturi si mirosuri care mai de care mai apetisante, pentru că atât mama, cât și bunicile mele, aveau o mare placere să găteasca și să aibă masa plină nu doar de bunătăți, ci și de oaspeti. Dupa ce am terminat Facultatea de Știinte Aplicate, cu specializare în Sociopsihopedagogie, m-am mutat in București unde găsisem un job la o firmă de Executive Search.

Cred că adevărata pasiune pentru gătit s-a dezvoltat în momentul în care am preluat managementul cafenelei Cafepedia Romană și m-am implicat în elaborarea noului meniu. Atunci am început sa fac un adevărat research și, evident, a trebuit să testez tot ceea ce am găsit mai interesant. Din acel moment, nu îmi aduc aminte să fi existat vreo zi în care să nu fi gătit sau să nu fi poftit măcar la ceva bun de mâncare.

În anul 2005, m-am angajat la restaurantele La Mama ca Director de Resurse Umane. Astăzi, aici mă implic mai mult în elaborarea și uniformizarea meniurilor dintre locații. Mă întorc mereu la ceea ce știu să fac mai bine, la pasiunea mea pentru gust și estetică, pentru a primi oaspeții așa cum se cuvine.

Ar trebui să spun și că prin anul 2012, dorindu-mi mult să trec la un alt nivel cu partea gastronomică, am urmat cursul de calificare in meseria de bucatar, iar in 2014 am avut oportunitatea de a face un stagiu de practică la un restaurant gourmet de la periferia Parisului, unde am deprins foarte multe din culisele meseriei. Într-o țară care a scris (si scrie) istorie in domeniul culinar, a fost una dintre cele mai palpitante (chiar dacă dificile) perioade.

Tocmai ce mi-am terminat și Masterul în ˝Tehnologii performante, management si marketing viti-vinicol˝ in cadrul U.S.A.M.V. București: vă puteți baza, așadar, pe mine, și în ideea că excursiile prin lumea vinurilor vor fi mai instructive decât oricând. Vă aștept să mă căutați, să mă vizitați și, să alegem împreună un curs sau o expediție prin locuri în care gastronomia și enologia vor deveni mai mult decât o simplă experiență.

O minte vie este cea stimulată în permanență de experiențe noi.

Vă aștept cu drag să îmi scrieți,

Silvana Borza

Pentru e-mail, vedeți pagina Contact

 

Articole despre mine, în presă:

Zboară, Silvana!

Silvana Borza, directoare de HR: „Cum am ajuns bucătar profesionist”, pe 24life.ro

Ospitalitate, cremșnit și bucuria meselor cu prietenii, pe vinul.ro